top of page
line_engen

Opplever du kronisk stress? Mindfulness kan være løsningen

Stress kan være positivt og negativt. Men hvordan vet vi om det er positivt eller negativt stress vi opplever? Hvordan bli bedre kjent med oss selv, og hvordan stoppe en negativ stress-spiral før vi blir syke og deprimerte.


Kort lunte


En av nestorene innen Mindfulness-litteraturen i Norge er lege og professor emeritus Andries J. Kroese. Han har i en årrekke studert konsekvensene av negativt stress på nært hold. Tidlige tegn på negativt stress er, ifølge Kroese, irritasjon, utålmodighet, tretthet, svimmelhet og nedsatt konsentrasjon. Kan du kjenne deg igjen i noe av dette? Det kan jeg. Det første som skjer når jeg er utsatt for negativt stress over lenger tid, er at jeg får kort lunte ovenfor dem jeg elsker – dem jeg egentlig vil være til stede for og ha tålmodighet med.



Hva er negativt stress?


For hva er egentlig negativt stress? Jeg definerer det som en situasjon eller tilstand du ikke opplever å ha kontroll over, du blir overmannet og overveldet – og denne tilstanden eller fornemmelsen vedvarer: Det pågår over tid. Det trenger ikke være en reell fare eller en reell krise du responderer på, men det er din opplevelse av det du står i eller ovenfor som definerer om det er negativt stress for deg, eller ikke.


Kroese sier at når stresset blir en livsstil kan du bli plaget av aggresjon, angst og depresjon – men også oppleve fysiske symptomer som smerter i magen, hodet eller musklene. Forskningen viser at det å være kronisk stresset påvirker immunforsvaret, man blir fortere syk og det kan også etter hvert føre til alvorlig og kronisk sykdom. At man kan bli syk i forbindelse med stress, trenger man i og for seg ikke forskning for å verifisere. Jeg tror de fleste har opplevd å gå ned for telling etter veldig slitsomme perioder eller vanskelige hendelser eller opplevelser.  Men hva når stresset blir en livsstil?


Stress som livsstil?


Jeg tror og opplever at mange selv velger stress som en livsstil: Er vi travle, er vi mer verdt, kan man fort tenke. Man er ettertraktet, viktig - livet får en synlig verdi, og kanskje også en mening? Vi lever i et samfunn hvor effektivitet har høy verdi og hvor det å ha mange prosjekter som gir resultater fort kan bli et mål for vellykket, mening og til og med lykke.


Det å være i «en drive», være i mye, kjenne seg levende og vital, ta del, kan jo være helt fantastisk – å være i en flyt og bruke seg selv og sine ressurser faller inn under positivt stress. Men når går det over til negativt stress og noe som et usunt for oss? Når kan det bikke over til noe som faktisk kan gjøre deg syk og deprimert? Det er faktisk ikke så lett å kjenne eller få dette med seg dette skiftet: når positivt stress går over til negativt – eller hva som er hva. Bevissthet er nøkkelen.


Å «sjekke inn»


For å bli dette bevisst, trenger vi små pauser, eller brudd i stress-forløpet. Vi trenger å ta kontakt med oss selv. Pausene kan være bitte små og veldig korte, men de er veldig viktige. Vi trenger å «sjekke inn».


En annen mentor i mindfulness-feltet er lege, yoga- og mindfulness-instruktør Ragnhild Skari Iuell. Hun forteller at når hun har mindfulness-kurs for utbrente leger, ber hun dem finne små lommer i en travel hverdag hvor de kan «sjekke inn» - for eksempel når de tar i dørhåndtaket for å åpne døren for neste pasient. Kan du finne noen slike lommer, noe du gjør flere ganger i løpet av en dag – et sted eller en aktivitet som minner deg på at nå skal du sjekke inn? For eksempel når du går på toalettet, eller lager deg kaffe eller te? For noen ganger er det bare travelt, man får ikke endret det, men man har alltid tid til å sjekke inn.


Mindfulness-kurs

I kursene på YogaKi er dette en av tingene vi snakker mye om: hvordan sjekke inn. Og hvordan bruke pusten. Hvordan skape de små avbrekkene i hverdagen slik at ikke stress-spiralen får gå sin gang uforstyrret, men også hvordan rigge for noen litt lengre meditasjons-økter for å øve oppmerksomt nærvær: Hvem er vi, hvordan har vi det? Og kan vi øve oss til å tåle og ikke minst gjenkjenne stress bedre?


Ifølge forskningen trenger man ikke mer enn noen minutter hver dag for å skape en endring, det er regelmessigheten som teller – som med alt annet i livet. Det vi trener på, blir vi bedre på. Ved å lære noen enkle mindfulness-meditasjoner kan du ta kontroll over og bli bedre kjent med stresset. Du kan enklere stoppe det negative stresset og nyte det positive stresset: være i nuet og i flyt.


136 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Jan 05
Rated 5 out of 5 stars.

Så sant! Dette treffer de fleste mennesker i dagens travle samfunn. Alle burde unne seg et mindfullness-kurs, sjelen vil takke deg ❤️

Like
bottom of page